tiistai 26. heinäkuuta 2016

Hellettä ja näppyjä

Kesän luvattu helle on tavoittanut Turun, me emme siitä paljoa pääse nauttimaan muuta kuin kuuman asunnon myötä.

Eilen aamusta Pepille nousi lämpö ja mieheni jäi tyttöjen kanssa varuiksi kotia. Ajattelimme, että tuleva poskihammas nosti tyypillisen päivän mittaisen pienimuotoisen kuumeilun. Päivä oli mennyt hyvin, kunnes palasin töistä. Tällöin alkoi neidin kiukku ja miltei saman tien bongasimme selästä vesikellomaisen näpyn, vartin päästä niitä oli jo päänahassa useita kappaleita.

Ihana vesirokko siis tavoitti Pepin. Tämän päivän olin kotosalla tyttöjen kanssa ja etänä hoidin sähköposteja. Huomenna tulee mummi hoitamaan, sillä luvassa on varsin pitkä sairastelun putki, varsinkin kun esikoinen ei ole rokkoa sairastanut. Taitaa isosisko tulla pian perässä näppyjensä kanssa. Pari viikkoa tämä kutiseva vieras on kanssamme.



Onneksi tämä rokon toinen päivä on mennyt hyvin. Virtaa on riittänyt ja ruoka on maistunut. Nesteitä on tankattu urakalla. Hellitin mehurajoituksia, yleensä Peppi juo siis vain kauramaitoa tai vettä. Nyt helteillä ja lämpöilevänä hän on saanut juoda mansikkamehukeittoa ja sokerittomia tuoremehuja. Voi sitä onnea. Pääasia, että nesteytyy. Makaroonilaatikkoa meni kaksi isoa annosta, joten ruokahalu on toistaiseksi kohdillaan. Jääkaappiin on hankittu Pepin lemppari Yosa kaurajugurttia ja iso terttu banaaneita.

Isosiskon sängystä siirrettiin patja olohuoneen lattialle, siinä on tytöt riehuneet pitkin päivää. Myös patjaton sänky osoittautui mukavaksi leikkipaikaksi.



Uni on onneksi ollut rauhallista, eikä vielä kutinoihin ole tarvittu rasvoja tai muita apuja. Viileä kylpy on ollut mieleinen ja siellä Peppi onkin saanut polskia muutamaan kertaan päivässä.

Iltapesujen jälkeen löytyi uusia näppyjä selästä ja vaippa-alueelta, toivotaan, että tauti pysyisi ihan kotihoidolla aisoissa. On nämä pienet niin reppania kun sairastavat, vaikkakin vain vesirokkoa.

Peppi pysyy sisätiloissa, kunnes näpyt ovat rupeutuneet ja ei ole riskiä, että rokko tarttuisi riskiryhmiin. Vaikka vesirokkko on harmiton perusterveille, on syytä muistaa aina riskiryhmät, joille vesirokko ei ole pieni harmiton tauti, jonka takia ollaan muutama päivä poissa päiväkodista, vaan heille kyse on vakavasta taudista. Toivottavasti tätä  huomioitaisiin tarkemmin, kun lapselle todetaan vesirokko.





Nyt on pieni "dalmatialainen" (isosiskon antama nimi) ja isosisko yöunilla. Saan hengähtää hetken ja huomenna palata sorvin ääreen mummin ottaessa sairastuvan ohjat käsiinsä.

Onko teillä sairastettu vesirokko? Mikä on sinun parhain niksi vesirokkoisen lapsen hoitoon?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti